Om oss

Lapplands Sydport – Destinationerna Dorotea och Borgafjäll

Dorotea är den sydligaste kommunen i Lappland och kallas därför för Lapplands Sydport. Till formen liknar kommunen en miniatyr av Sverige och även naturmässigt så får du uppleva olika naturtyper. I de sydliga delarna finns stora områden med gammelskog varvat med en mängd mindre sjöar. Genom Dorotea flyter Bergvattenån som lite oväntat flyter åt nordväst. Ån är en del i kanotleden Björnlandsleden som bjuder på otrolig vildmarkskänsla i nära anslutning till service och bekvämligheter.

Några mil nordväst om Dorotea breder det vidsträckta Blaikfjället ut sig. Detta lågfjäll är Sveriges största myrkomplex. På våren är området perfekt för fågelskådare och på sensommaren färgas myrarna av hjortron. Längst bort mot den norska gränsen tornar sedan de mäktiga fjällmassiven upp sig, med Jen Jen som den högsta toppen och Klöverfjället som den vackraste får vi kanske säga. I fjällsjöar och bäckarnas kristallklara vatten finns gott om fisk och i skogarna trivs älg och björn.

Sist, men inte minst, så är Dorotea ett samisk förvaltningsområde. Den samiska kulturen syns kanske allra tydligast i fjällområdet där flera samevisten är välbevarade och rennäringen är viktig i hela Dorotea kommun.

Förutom tätorten Dorotea och fjälldestinationen Borgafjäll så rymmer kommunen en mängd trevliga små byar. Här finns lokala hembygdsföreningar, kyrkor och kulturskatter samt ett stort lokalt engagemang.

 

Lapplands Sydport är ett projekt finansierat av: